fbpx
5 könyv + 1 érdekesség, ami segít megváltoztatni az életed

Önfejlesztőnek mondott könyveket írni nagy divat manapság, de elég kevés olyannal találkozunk, amelyekben tényleg segítő és használható tartalom van. Összeszedtem nektek azokat, amiket én is jó szívvel ajánlok, akár neked van szükséged egy kis segítségre akár másoknak ajánlanál hasonlót.

Napoleon Hill könyve indított el az önismeret útján

1. Napoleon Hill – A Siker Törvénye Tizenhat Leckében

Az 1928-ban kiadott 4 kötetes könyvsorozat 20 éven át íródott, de alaptételei még ma is érvényesek. Hill maga is sikeres ember volt, számtalan könyve jelent meg, amelyek mind az önismeret és sikeresség témakörét járták körbe. 1915-ben iskolát alapított Chicago-ban George Washington Reklámintézet néven, ahol önismeretet és a siker alapelveit tanította kereskedőknek. Ennek a könyvnek a megírására egy skót milliárdos bérelte fel, hogy fejtse meg neki a siker és a kudarc titkait, ehhez több ezer emberrel készített interjút. Útmutató, amely segít más nézőpontokból is megvizsgálni a világot. 17 éves koromban ezzel könyvvel kezdtem neki a saját önismereti utazásomnak.

2. Herendi Kata – Szabó Eszter Judit – 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz

Ahogy az alcím is mutatja ezt a könyvet az írók egy olyan kézikönyvnek szánták amely konkrét ötletekkel segít elindulni az önismereti úton. A Pszichoforyou online magazin szerzői 20 olyan témakört választottak, amellyel a legtöbb ember azonosulni tud. Mint például a bizalom hiánya, döntésképtelenség, önsorsrontás és még sorolhatnánk. Az egyes témák nem épülnek egymásra, így akár a hozzánk legközelebb álló résszel is kezdhetjük saját magunk megismerését, melyhez rengeteg gyakorlati példa is társul. A könyv olvasása közben többször fogunk a fejünkhöz kapni, hogy “Ó igen, hát ezt én is pont így csinálom”. Ha pedig végigolvasva a könyvet még lenne némi hiányérzetünk, a kötet végén minden fejezethez megtalálható számtalan forrás, ahonnan tovább csemegézhetünk.

3. Charles Duhigg – A szokás hatalma – Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Mindennapjaink része, hogy olyan dolgokat csinálunk amelyeket már megszoktunk, nehéz nyitni az új dolgok felé. Charles Duhig a New York Times díjnyertes újságírója három kulcsszót határoz meg a könyvében: A szokást kiváltó JEL, az azt fenntartó RUTIN, és az egészet mozgató JUTALMAZÁS. Olvasmányos történeteken keresztül juthatunk el ezek létrejöttétől a feldolgozásukig. A szokásaink terén is tudatossá kell válnunk, hogy változtatni tudjunk a beidegződéseiken és ezáltal egy új céljaink elérésére fókuszált életet tudjunk élni.

4. Csíkszentmihályi Mihály – Flow

Hallottad már (vagy esetleg használtad is) azt a kifejezést, hogy flow-ban vagyok? A flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepcióját Csíkszentmihályi Mihály magyar-amerikai pszichológus alkotta meg. A szerző úgy véli, és ezzel azt hiszem mindannyian egyetérthetünk, a legfontosabb az életben azt megtalálni, ami örömet okoz, és amiben kiteljesedhetünk: legyen ez akár a sport, akár művészet vagy a tudomány, illetve bármi más. A lényeg, hogy ezáltal jól érezzük magunkat, és előbbre vigyük a társadalmat, az emberiséget. A könyvben az elméleti levezetések mellett sok gyakorlati tanácsot is kapunk, amelyekkel megtanulhatjuk, hogyan juthatunk minden helyzetből tudatosan ebbe a tökéletes állapotba.

5. Meik Wiking – Az élményteremtés művészete

A legtöbb emlékünket tudjuk kapcsolni egy emberhez, egy illathoz, egy ízhez, egy képhez a fejünkben, amelyekről ha elénk kerülnek automatikusan eszünkbe jutnak. A könyv annak jár utána, hogyan alakulnak ki maradandó emlékeink és, hogyan tudunk minél több olyan helyzetet előidézni, amelyekről ilyen fontos, boldog pillanatokat őrzünk meg. Meik Wiking boldogságkutató, pszichológiai kísérletek és világszerte végzett felmérések adatait dolgozta fel egy olvasmányos és nagyon hasznos könyvben, hogy minél több olyan élményt gyűjthessünk, amelyekre egész életünkben emlékezni fogunk. 

Izgalmas társasjáték, hogy önmagunkat és a többi játékost is jobban megismerjük

+1 Identity Társasjáték

Az Identity Pszichológiai Társasjáték kitalálója és megalkotója Dr. Füzesi Györgyi. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett pszichológusként. A játék 2-6 ember számára nyújt különleges időtöltési lehetőséget. Segítségével a játékosok jobban megismerhetik nemcsak egymást, de önmagukat is. Egy kicsit olyan, mint egy baráti körben eltöltött önismereti tréning. Fejleszti a kommunikációs készségeket, érzelmi intelligenciát és a feladatok magyarázatai által a pszichológiai ismeretek is bővülnek. Ebben a játékban nincsenek vesztesek.


Ha a fenti könyvek felkeltették az érdeklődésedet, biztos vagyok benne, hogy ingyenes e-book-om is érdekelhet. Itt tudod letölteni:

Önfejlesztők kezdő kézikönyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük