fbpx
Mérgező szavak, amik már biztosan a Te szádat is elhagyták

Gyakran használunk olyan sémákat a kommunikációnkban, amiket a szüleinktől, nagyszüleinktől, tanárainktól, barátainktól is megszoktunk, és amelyekre azt mondhatjuk “ó, de hát mindenki ezeket használja”. Ettől még ezek a fordulatok nem lesznek kevésbé bántóak, sőt gyakran előfordul, hogy szándékosan akarunk odaszúrni velük a másiknak, mert már magunkon is tapasztaltuk, milyen jól működnek.

Nem minden helyzetben tudunk gondolkodni mielőtt beszélünk, de ha a legtöbb szituációban tudatosan kerüljük ezeket a szavakat, mondatokat, az már komoly előrelépés lesz az őszinte kommunikáció elérésében.

Soha

“Soha nem megyünk sehova.”

Az ilyen mondatokkal nem lehet pozitív változást elérni, csak bűntudatot és szorongást keltünk a másikban. Kérdezd meg magadtól, miért gondolod ezt és inkább mondd el, hogy pontosan mit szeretnél, hová szeretnéd ha elmennétek.

Helyette mondd inkább ezt: Szeretném, ha többször mennénk el setálni/moziba. Vagy például hétvégén menjünk el kirándulni.

Állandóan/Mindig

“Állandóan a telefonodat bújod.”

Ugyanaz a helyzet, mint a soha kezdetű mondatokkal, ebben a helyzetben sem az fog történni, amit elvársz ettől a mondattól.

Helyette mondd inkább ezt: Szeretném, ha kevesebbet nyomkodnád a telefonodat, mert szeretnék többet beszélgetni veled.

Pont olyan vagy

“Jaj, tiszta apád vagy!”

Ezt a mondatot lehetőleg jó nagy ívben kerüljük el. Az emberek nem szeretik, ha a családtagaikhoz hasonlítják őket, még pozitív értelemben sem. Ha pozitívnak szánjuk, akkor is inkább keressünk valaki mást, akivel példálozhatunk. Például: Pont olyan jól tudsz beszélni, mint az a híres riporter a TV-ben.

Én előre megmondtam

Ha már megtörtént valami amiben neked volt igazad, akár ki is mondtad, nem kell feltétlenül a másik orra alá dörgölnöd mindezt. Kezelheted a helyzetet nagyvonalúan. Ahelyett, hogy a már egyébként is valószínűleg bűntudatos másik félbe belerúgsz még egyet, oldhatod inkább a feszültséget. Például: Semmi baj, majd veszünk másikat.

Erről is te tehetsz

Előfordul olyan szituáció, amikor könnyebb a másikra fogni, ami történt, de ezek általában nem racionális kijelentések. Gondolj bele inkább, hogy Te mit tehettél volna másképp a szituációban, és törekedj a megoldásra, a felelősség áthárítása helyett.

Bezzeg

“Bezzeg a szomszéd elvitte a feleségét a Bahamákra.”

Ilyenkor tulajdonképpen mit szeretnél elérni? Gondolj bele abba, hogy mit érzel pontosan? Csalódott vagy valami miatt a partnereddel kapcsolatban? Gondolod, hogy ettől a mondattól, holnap már a repülőn fogtok ülni?

Nem ártana

“Nem ártana, ha néha te is olyan csinosan öltöznél mint a kolléganőid.”

Ha úgy látod, hogy a párod, vagy egy barátod elhanyagolja magát, ne másokhoz hasonlítva sértsd vérig. Mennyivel kedvesebb és célravezetőbb ha azt mondod: Nagyon csinos vagy, és az a ruha a kirakatban nagyon jól állna neked! Nincs kedved felpróbalni?

Ez túlzás

“Ó, ne legyél már ennyire érzékeny.”

Akármennyire is ismerjük a másikat, nem láthatunk bele teljesen az érzései mögé. Soha ne kételkedj abban, hogy más milyen mélységben vagy magasságban él meg egy adott szituációt. Lehet, hogy az adott dolog neked nem jelent semmit, de az ő életében történt már valami olyan dolog ami esetleg még nehezebbé ennek a helyzetnek a feldolgozását. Próbálj empatikusan kérdéseket feltenni, hogy miért érinti ennyire érzékenyen ez a téma.

Ha megnézzük, a legtöbb fent felsorolt szó és kifejezés nem oldja meg a fennálló helyzetet, sőt inkább csak sértettséget, szorongást okoz a másik félben. Sokszor akár évekre, vagy egy életre is megváltoztatják a személyiségünket. Törekedj tehát arra, hogy ugyan tapintatosan, de egyenesen és őszintén fogalmazd meg a mondandódat, és ne bántani akard a másikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük